Bejgli Kalkulátor - Hogyan süssük meg a legfinomabb mákos, diós, gesztenyés bejglit?

Legfinomabb bejgli kalkulátor

A mákos és diós bejgli néphagyomány Magyarországon, bár eredetileg Sziléziából osztrák közvetítéssel jutott el Magyarországra a 19. században. A hiedelem szerint a mák bőséget hoz, a dió a rontás ellen jó. Mindenesetre a karácsony elengedhetetlen étele, ezért az alábbiakban egy különlegesen finom receptet mutatunk be. Írd be, hány bejglit szeretnél sütni, és a honlap listát készít a hozzávalókról. Lejjebb fényképekkel illusztrált receptet találsz. Kicsit munkás, de nagyon megéri. Az elkészítési idő kb 2,5 óra.
Egy átlagos szelet kb. 220 caloria


Írd be, hogy hány bejglit szeretnél sütni, majd kattints a számítás gombra!

Mákos bejgli:    
Diós bejgli:    
Gesztenyés:    
Összes bejgli:  

Elkészítés

Az alapanyagok.

A bejglihez szükséges alapanyagok

A pontosan kimért lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, és sót morzsold össze egy tálban.

Liszt, vaj, zsír a bejgli alapanyagai

Egy másik tálban keverd simára az élesztőt, a tejet, és a tojássárgáját.

A Legfinomabb bejgli másik összetevője

Öntsd össze a két tálad és gyúrd simára. Képezz a kész tésztából 250 grammos gömböket, és tedd be a hűtőbe egy órára fóliával letakarva.

Az összegyúrt tésztagömbök

Diós és mákos tölteléknél tedd a tejbe a mézet és a cukrot és forrald össze.

Mákos bejgli tölteléke

A diót és a mákot keverd össze a többi hozzávalóval.

Diós bejgli tölteléke a Legfinomabb bejgliben

A megforralt cukros tejet öntsd rá a dióra vagy a mákra. Ha mindkét fajtát csinálsz, akkor mindkettőre, a fent kiszámolt mennyiséget. A leforrázott diót vagy mákot keverd el simára és tedd be a hűtőbe kihűlni.
Gesztenyés töltelék nem számít hagyományos bejgli tölteléknek, de legalább olyan finom, mint a dió vagy a mák, ezért ilyet is készíts mindenképpen. Kicsit más az állaga a kész tésztának a töltelék miatt puhább hatást kelt az ízek pompás harmóniája mellett. Keverd habosra a cukrot, tojássárgáját, vajat. Ha mirelit gesztenyét használsz, akkor felolvasztás után még hidegen dolgozd össze a masszával, végül ízlés szerint dobj bele mazsolát is.


A kihűlt tésztát A/4-es (papírlap) méretűre nyújtsd ki egyenletes vastagságúra.

Mák betöltése a bejglitésztába

A kisodort tésztákba oszd el a tölteléket, lényeg, hogy minél egyenletesebb és tömörebb legyen. Használhatsz sodrófát is. A tészta széleit hajtsd fel egy kicsit oldalt és következhet a legizgalmasabb része, a bejgli feltekerése, minél szorosabbra.

Tekercselt beigli tészta

Ezek után szurkáld meg villával a tökéletes sütés érdekében. Kend meg tojássárgájával és tedd ki hűvös helyre száradni (nem fagyni!).

A megszurkált Legfinomabb beigli

Száradás után kend meg tojásfehérjével is. Ismét szárítás következik.

Előmelegített sütő a beiglihez

Kapcsold be és melegítsd elő a sütőt 200 C fokra, légkeverés nélkül. Az előmelegített sütőben 15 percig kell sütni, majd 190 C fokon további 15 percig kell sütni.

A megsült Legfinomabb bejglik

Ezek után már csak várni kell és kóstolni. Elvileg sokáig eláll, nem szárad ki a zsiradék miatt. Gyakorlatilag hamarabb elfogy, mint ezt tesztelni lehetne. Jó étvágyat!

A kész sült Legfinomabb bejglik

Bejglikalkulátor
Értékelés 4,9/5 skálán 165 értékelés alapján

Megosztás

Megosztás Facebookon

Megosztás Google plus-on

Megosztás Twitteren